Pihamme pieni omenapuu tuottaa satoa joka vuosi, mutta yleensä vain harvat omput ovat syömäkelvollisia - jostain syystä iso osa hedelmistä mätänee jo puuhun tai madot ovat syöneet niitä jo ennen puusta putoamista. Omenalajikekaan (ilmeisesti Huvitus) ei ole kovin kummoisen makuinen. Kypsien omenoiden keräilykin on monesti päässyt unohtumaan, joten etanat, linnut ja madot ovat saaneet niistä hyvät juhla-ateriat. Lähinnä puu on ollut koristeena, kiipeilypuuna ja miehen muotoiluinnostuksen kohteena.
Tällä viikolla otin kuitenkin härkää sarvista ja houkuttelin neljä-ja-puolivuotiaan poikasen keräämään kaikki hyvät omenat ämpäriin. Puustakin oli lupa ottaa, kunhan ei raakoja. Ihmeen paljon kelvollisia omenoita tulikin, yksi ämpärillinen, ja vielä jäi puuhunkin hedelmiä kypsymään.
Pesin ja lohkoin 2,5 kiloa omenoita kuorineen ja keitin ne pehmeiksi. Ensin piti soseuttaa ja keittää ne hillosokerin kanssa ja lisätä minttua, vaniljaa tai muuta maustetta mukaan, mutta reseptiä googlatessa löysin "toffeeomenahillon" ohjeen, joka houkutteli kokeilemaan. Radio Suomessa on kuulemma ohje joskus alunperin annettu. Ihan uusi juttu mulle, että hillo laitettiinkin uuniin! Hillosta tuli täyteläisen leijonankeltaisenkultaista sen muhittua uunissa 2 tuntia. Maku muuttui toden totta hiukan toffeemaiseksi, samoin kuin hillon rakenne! Leivän päällä on jo hillo testattu ja oli namia. Pääsee käyttöön varmasti myös turkkilaisen jogurtin sekaan sekä croissantien, lättyjen ja pannarin päälle!
Lisäsin ohjeen sokerimäärää, sillä toisessa ohjeessa hillo tehtiin pakastettavaksi, mutta itse purkitin sen jääkaapissa säilytettäväksi. Ei hajuakaan, onko käyttämäni sokerimäärä nyt riittävä jotta hillo säilyy hyvin, jää nähtäväksi! Alkuperäisohjeen sokerimäärä taasen vaikutti ihan liian hurjalta. (Muokattu 3/2013: kyllä se nyt vaan on niin, että enemmän sokeria tarvitaan! Ei sitten tarvitse itkeä homehtuneita hilloja, höh.)
Rouva K:n Huvitushillo
2,5 kg omenoita (punnittu kokonaisina)
9 dl luomuruokosokeria (ei riitä!)
Pese ja lohko omenat kuorineen, poista siemenkodat. Keitä pehmeiksi vähäisessä vesimäärässä. Soseuta esim. sauvasekoittimella ja lisää sekaan sokeri. Sekoita. Laita uuniin uuninkestävässä astiassa ja anna muhia kahdesta kahteen ja puoleen tuntiin. Sekoita välillä ja maistele, milloin "karamellisoituminen" alkaa tapahtua. Purkita ja säilö kylmässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti