keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

On parle français

Puhutaan ranskaa!


Yksi iso syy perheemme tulevaan "arkilomaan" Ranskassa on kieli. Oma ruostuva ranskani kaipaa kipeästi päivittämistä, ja lisäksi mahdollisuus ja tarkoitus olisi, että esikoisen koulutie tulee olemaan osittain ranskankielinen. Ensi syksynä alkaa eskari, jossa ranskaa jo puhutaan paljon enemmän kuin nyt päiväkodissa.



Ranskassa ollessamme hankkiudutaan ihmisten, siis lasten, ilmoille niin paljon kuin mahdollista. Jos ei muuta, niin kökötetään lähileikkipuistossa ja bongataan leikkikavereita. Arki on arkea Perpignanissakin, ja nähtävyyksissä kiertämisen sijaan (tai lisäksi) keskitymme elämään sitä, pienillä lapsiarjen huvituksilla höystettynä (sanakirja takataskussa).



Uimaan. Kotomaassa käymme paljon lasten kanssa uimassa, joten sitä lystiä varmaan kokeillaan myös Perpignanissa. Rannalle mennään tietenkin, koska kelit sen jo varmasti sallivat huhti-toukokuussa, mutta (v)esikoisen uimahaluilla myös espace aquatique on hyvä retkikohde.

HopLopiinPaikallinen HopLop olisi hauska nähdä. Sinne kun parkkeerataan muiden äitien ja pikkuviikareiden keskelle, voisin kuvitella että erilainen Ranskan-elämys on taattu. (Siitä saattavat takavuosien viinintäyteiset Pariisin-kulttuurikierrokseni olla melko kaukana.) Leikin tuoksinassa luulisi syntyvän myös sitä kaivattua ranskaksi kommunikointia.

Kouluun. Päiväkodin opettaja antoi vinkiksi, että voisimme pokkana marssia paikallisen päiväkodin/koulun, ts. maternellen, henkilökunnan juttusille ja kysyä, josko tarhalapsemme voisi leikkiä tai "opiskella" porukan mukana hetkisen aikaa päivästä vaikka pari kertaa viikossa.


Lastentapahtumiin ja -taloihin. Näistä en ole löytänyt tietoa netistä, mutta päästyämme perille käynti Perpignanin turistitoimistossa varmasti auttaa.

Kauppaan. Kaupasta haetaan kirjoja, joiden avulla ranskaa voidaan harjoitella kotona ollessakin. Tarhanope antoi näytille kirjasarjaa (kuvissa), jota saa Ranskassa marketeista. Kirjoissa on teemoja kellonaikojen ja kirjaimien opettelusta erilaisten muotojen piirtämiseen. Perpignanissa siis suunnataan Leclerciin tai Carrefouriin, joista kirjoja kuulemma löytyy huokeammalla hinnalla kuin kirjakaupoista.





3 kommenttia:

  1. Hei, huomasin blogin tuolta blogilistalta ja tämä juttu tarttui silmään, meillä kun kasvatetaan ranskaksi ja Ranskassa myös. Kannattaa etsiä paikallinen kirjasto eli médiathèque, niissä on yleensä mahtavat lastenosastot ja varsinkin keskiviikkoiltapäivisin kuhinaa, myös satutunteja voi olla ohjelmassa. Tosin huhtikuulle osuu myös ranskalaisten koulujen 2-viikkoinen pääsiäisloma, eli se muuttaa paikallisten rutiineja.

    Muuten lastentapahtumia on Ranskassa aika paljon vähemmän kuin Suomessa, johtuu varmaan pitkälti siitä, että suurin osa lapsista on viimeistään puolivuotiaasta aika pitkiä päiviä hoidossa ja viikonloput vietetään perheen ja suvun kesken. Mutta lomalla voi siis kyllä olla enemmän ohjelmaa, kannattaa sieltä turistitoimistosta tosiaan kysyä.

    Kirjojen lisäksi kannattaa varmasti pakata tuomisiin dvd- ja lastenlaululevyjä (Fnacista voi löytyä parempi valikoima kuin supermarketeista). Ranskassa on paljon kivoja omaa tuotantoa olevia piirrettyjä, meillä pientenkin suosikkeja ovat esim. Trotro, Drôles de petites bêtes, Petit ours brun ja tietenkin Barbapapat. Kivoja on myös lastenlehdet, niitä löytyy 1-vuotiaasta alkaen monelta eri kustantajalta.

    Kannattaa sieltä turistitoimistosta tai paikallislehdestä kytätä myös vide grenier, eli kirppareita, koska sieltä löytää usein tosi halvalla ja ihania lasten vaatteita, kirjoja ja lehtiä. Parhaita on pienten kylien kirpparit, jolloin koko kylä nostaa myyntipöydät talon eteen ja keskusaukiolle katetaan pitkät ruokapyödät.

    Heh, tulipas pitkä kommentti, huomaa, että kesän mummolamatka kutkuttaa jo... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (miksi mun vastaukseni ei olekaan vastaus, vaan uusi kommentti..?)

      Poista
  2. Hei kiitos informaatiopläjäyksestäsi! Ei ollutkaan tuo kirjastoon meno vielä tullut mieleen, vaikka kotiarkeen se kuuluukin säännöllisesti. Esikoisella on päiväkodissaan Tampereella aika hyvä ranskalainen kirjasto, josta lainaillaan dvd:itä ja kirjoja, mutta on niitä kiva olla muutamia omanakin. Tuo lomajuttukin on hyvä tietää! Ilmeisesti Perpignan sijoittuu Zone A:han, jonka pääsiäisloma on 20.4.-5.5. Aijai, kirppareita täytyykin metsästää...ja muutenkin kauppoja kierrellä....jajaja...Voivoi, riittääköhän kuukausi mihinkään? Oikein hyvää kevättä ja mummolamatkan odotusta!

    VastaaPoista