keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Puhdasta ilmaa (ja kukkaron kevennystä..)

Talon säännölliseen huoltoon kuuluva ilmanvaihtokanavien puhdistus on vihdoin tilattu. Kirjoitin viime marraskuussa, että heräsimme puhdistuksen tarpeeseen sen myötä, että esikoisen pitkittynyt yskä vaati toimenpiteitä. Eikä puhdistusta ole talossa meidän aikanamme tehtykään, joten on jo aika, sillä monet lähteet suosittelevat puhdistusta 5-10 vuoden välein.

Yllättävän nihkeästi paikalliset alan firmat vastasivat tarjouspyyntöihini. Asia siis vain jäi ja jäi, kunnes joulukuussa sain eräältä yritykseltä hyvin informatiivisen tarjouksen, josta myös selvisi, että puhdistusta ei kannata tehdä ennen kuin ilmanvaihtokoneemme on vaihdettu (uusi kone kököttikin jo vaihtoa odottamassa takkahuoneessa). Sain tietää, että ilmanvaihtokoneen uusimisen yhteydessä on tärkeää tehdä ilmamäärien mittaus ja säätötyö, jotta talon ilmanvaihto toimii niin kuin pitää. Väärillä ilmamäärillä talosta voi poistua liikaa ilmaa, ja siitä aiheutuu energiahukkaa. Liian vähällä ilman poistolla taloon taas kertyy kosteutta, ja kosteus voi alkaa kerryttää mikrobikasvustoa, mistä voi seurata pitkällä aikavälillä esimerkiksi homeongelmia.

Ilmanvaihtokoneiden vaihtoa hoidettiin taloyhtiössä yhteistuumin, joten asennuksen ajankohta oli epäselvä. Ja taas kului aikaa...Lähdimme jo lomallekin ja koneen jättiläismäinen pahvilaatikko sulostutti edelleen sisustustamme.

Nyt kone on vihdoin vaihdettu ja palasin puhdistuksen (aka nuohouksen) tilaamiseen. Olin lähettänyt neljä-viisi tarjouspyyntöä ja saanut yhden tarjouksen. Perushuollon hinta yhdessä ilmamäärien mittauksen ja säätötyön kanssa oli lähes kuusisataa euroa.

Tällainen iv-nuohous kun ei todellakaan kuulu Rouva K:n ydinosaamisalueisiin, oli todella mukavaa, kun tarjouksessa oli jopa lueteltu kaikki perushuollon työvaiheet. Ymmärtää ummikkokin edes suunnilleen, mitä taloon saapastelevat huoltomiehet värkkäävät.

1. Ilmanvaihtojärjestelmä alipaineistetaan.
2. Venttiilit irrotetaan ja tulpataan siten, että imu saadaan yhteen kanavaan kerrallaan.
3. Kanavat puhdistetaan yksitellen kahteen kertaan pyörivällä harjastolaitteella, jonka jälkeen irronnut lika ja pöly johdetaan alipaineistajan kautta talteen. 
4. Venttiilit pestään ja tiivisteet tarkastetaan.
5. Ilmanvaihtokone puhdistetaan, kotelo pestään ja lämmönvaihdinkennot irrotetaan ja pestään.
6. Ilmanvaihtokoneen moottorit puhdistetaan. Eli siivekkeet puhdistetaan sekä tarkistetaan mm. mahdolliset korroosiovauriot, laakerien kunto ja kondensiovesiputken toimivuus.
7. Työstä tehdään puhdistuspöytäkirja, josta ilmenee kaikki tarvittava informaatio työstä ja ilmanvaihdosta.
8. Liesikanava harjataan


Lähetin huvikseni tällä viikolla vielä yhden tarjouspyynnön. Ilokseni sain lähes samantien puhelun ja tarjouksen, jossa luvattiin puhdistus säätötöineen ja mittauksineen viidelläsadalla eurolla. Yhtä tyhjentävää työnkuvausta en kyllä saanut, mutta ripeä palvelu ja samantien ensi viikolle sovittu puhdistuksen ajankohta vakuuttivat. Satasen hintaerokin toki lämmittää. Ja siitähän saa sitten kotitalousvähennyksen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti