Ravut, te järvien saksiniekat. Kömpikää lautaselleni! Syksyn tullen herää aina himo saada nauttia rapuillallinen hyvässä seurassa. Maiskutella ja imeskellä, raksutella kuoria rikki, siemailla viiniä ja snapsia ja jutella joka vuosi tutun turvallisia mukavia rapujen syönnin oikeasta toimintatavasta ja siitä, mistä kohtaa vatsapanssari pitikään avata.
Ravustuskausi alkoi 21. heinäkuuta ja päättyy lokakuun lopussa. Tänä vuonna illallisrapumme hankitaan ravustajalta, mutta monena vuonna on ravut hommattu ihan omin pikku kätösin mökkirannasta. Lapsena en tiennyt jännempää puuhaa kuin käydä kokemassa rapumertoja taskulampun kanssa hämärässä rannassa. Itse ravustaminen onkin osa kokemusta, ja parhaat rapuillalliset on varmaankin nautittu oman mökin pirttikaluston ääressä.
Menee se rapuillallinen hätätilanteessa kaupungissakin, ja tänä vuonna tarjoilenkin tilatut rapulaiset työkavereille illanvietossa. Rapuja riittänee kuutisen kappaletta per ruokailija, mikä lieneekin sopiva määrä varsinkin aloittelijoille. Ravunlihojen esiinsaaminen varsinkaan täpläravuilta ei ole mikään iisi juttu, tiedän. Mutta kärsivällisyys ja sitkeys palkitaan!
Rapuillallinen
Alkuruoka
Alkukeitto (vielä harkinnassa, mikä)
tuoretta, rapeakuorista vaaleaa leipää
Pääruoka I
Suomalaisia täplärapuja (6 rapua / ruokailija) Täällä rapujen keitto-ohje
silputtua tilliä
paahtoleipää
voita
Pääruoka II
Lohta ja vihanneksia inkiväärillä maustetussa kastikkeessa
(Ohje OLI tallessa, mutta nyt jouduin kyllä vetämään sen hatusta...Hukkasin näköjään sen naistenlehden jo.)
Tässä ohje neljälle:
1 lohifileen annospala nahkoineen/ruokailija
1 purjosipuli
3-4 kevätsipulia varsineen (saako niitä vielä..?)
1 dl tuoretta, silputtua korianteria
Maustekastike:
n. 1 rkl raastettua inkivääriä
1/2 dl soijakastiketta
3/4 dl vaaleaa balsamicoa
ehkä sokeria ja suolaa..
Anna maustekastikkeen kiehua hiljalleen 10 min. Leikkaa sillä aikaa sipulit (purjo renkaiksi ja kevätsipuli pieniksi lohkoiksi, varsi suikaleiksi) ja korianteri ja sekoita ne keskenään kulhossa. Siivilöi maustekastikkeesta inkivääri pois. Kaada kastike kulhoon muiden ainesten päälle ja sekoita.
Leikkaa foliosta ja voi- tai leivinpaperista reilunkokoisia "neliöitä". Ota esim. syvä lautanen, johon laitat folioneliön alimmaiseksi ja voipaperin sen päälle. Kokoa syvennykseen yhden syöjän annos: lohipala kahdessa osassa nahka alaspäin, ja päälle sipuliseosta ja kastiketta. Tee tällainen nyytti jokaiselle ruokailijalle, ja paista nyytit uunissa 225 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa esimerkiksi perunoiden kanssa.
Jälkiruoka
Marjainen pavlova
(Luotto-ohjeeni on Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Ihan paras keittokirja muuten!)
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
1 rkl maissijauhoja
3 dl kuohukermaa
4 kiiviä
1 l mansikoita
tai jotakin muita marjoja hedelmiä, saa nyt nähdä mitä!
Voitele leivinpaperille 26-28-senttinen ympyrä pehmeällä voilla. Jauhota se vehnäjauhoilla ja ravistele vähän, jotta jauhot pysyvät ympyrän sisällä.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja jää lusikoitaessa keoiksi. Lisää maissijauhot ja etikka ja sekoita hyvin.
Lusikoi valkuaisvaahto jauhotetulle ympyrälle. Paista uunissa 140 asteessa 1 tunti 15 minuuttia. Ota lämpö pois päältä ja anna torun olla uunissa vähintään pari tuntia tai yön yli. Koristele kermavaahdolla ja marjoilla tai hedelmillä.
Juomaksi
valkoviiniä
snapsia
vettä
vichyä
Ai niin. Blogauksen vitsikäs otsikko on muuten peräisin mökin ulkohuusista, johon äitini oli ripustanut lehdestä leikkaamansa ravunsyöntiohjeet - "Syö rapu". Yhteen aikaan vietin kaveriporukalla juhannuksia mökillämme, minkä seurauksena jonain vuonna hyyskään oli joku lyijykynällä tehnyt omat lisäyksensä tekstiin. Voi olla, että siinä juhannuspäivän aikaan olikin ihan tosi neuvo kyseessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti