torstai 1. syyskuuta 2011

Helan går!

Otetaas taas - eiku otetaas uusiksi tarkoitin, meinaan rapujuhlamenu. Taannoinhan kerroin järjestäväni työporukalle rapukestit, mutta silloin oli vielä menu aika hakusessa. Nyt on juhlat juhlittu ja ravut sekä muut herkut taiteiltu masuihin, joten tässä vielä toteutunut ruokatarjoilu. Kaikki ruuat saivat kovasti kehuja! Meitä oli yhteensä yhdeksän, mutta alla menu neljälle.

Rapuillallinen

Alkuruoka
Vuohenjuusto-porkkanakeitto
(Ohje OLI lehdestä, mutta nyt jouduin kyllä vetämään sen hatusta...Hukkasin näköjään sen naistenlehden jo.)

800g porkkanoita
1 sipuli
7 dl kasvislientä
125 g vuohen tuorejuustoa (Chavroux)
suolaa, mustapippuria

Kuullota sipulikuutiot kattilassa öljyssä. Lisää mukaan porkkanat paloina ja keitä pehmeiksi kasvisliemessä. Kun vihannekset ovat pehmenneet, lisää sekaan tuorejuusto ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi ja hienoksi. Mausta ja tarjoile esim. tuoreen, rapeakuorisen vaalean leivän kanssa.

Pääruoka I
Suomalaisia täplärapuja (5 rapua / ruokailija) Täällä rapujen keitto-ohje
silputtua tilliä
paahtoleipää
voita

P.S. Meillä ei muuten noita rapuleipiä tehty...Kaikki söivät pyrstö- ja saksilihansa kyllä saman tien, kun saivat ne raksittua ulos. Ei siinä paljon rapuleipiä maltettu kokoilla!

Pääruoka II
Lohta ja vihanneksia inkiväärillä maustetussa kastikkeessa
(Ja taas kerran: hukkasin alkuperäisen ohjeen jo ennen näitä juhlia, mutta hyvä oli näin!)

1 lohifileen annospala nahkoineen/ruokailija
1 purjosipuli
3-4 banaanishalottisipulia lohkoina
1 dl tuoretta, silputtua korianteria
1/2 vihreä chili

Maustekastike:
n. 1 rkl raastettua inkivääriä
1/2 dl soijakastiketta
3/4 dl vaaleaa balsamicoa
hiukan sokeria

Anna maustekastikkeen kiehua hiljalleen 10 min. Leikkaa sillä aikaa sipulit (purjo renkaiksi ja sipuli pieniksi lohkoiksi) ja korianteri ja sekoita ne keskenään kulhossa. Lisää joukkoon siivutettu chili, josta on poistettu siemenet. Siivilöi maustekastikkeesta inkivääri pois. Kaada kuuma kastike kulhoon muiden ainesten päälle ja sekoita.

Leikkaa foliosta ja voi- tai leivinpaperista reilunkokoisia "neliöitä". Ota esim. syvä lautanen, johon laitat folioneliön alimmaiseksi ja voipaperin sen päälle. Kokoa syvennykseen yhden syöjän annos: lohipala kahdessa osassa nahka alaspäin, ja päälle sipuliseosta ja kastiketta. Tee tällainen nyytti jokaiselle ruokailijalle, ja paista nyytit uunissa 225 asteessa puolisen tuntia. (P.S. Leikkaa nyyttien leivinpaperitupsut niin lyhyiksi, etteivät ne syty palamaan uunissa!! Nimim. Meinasin polttaa keittiöni)

Voit tarjota esim perunoiden kanssa (meillä mentiin ilman, mutta leipää ja luomukirnuvoita oli!)

Jälkiruoka
Roseeviinillä hyytelöityjä mansikoita ja appelsiinivaniljavaahtoa
(Tämä ohje on Kotivinkistä, kokki Henri Alénin käsialaa)

Mansikat:
200 g mansikoita
3 dl roseeviiniä
1 dl vettä
1 dl sokeria
4 liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Poista mansikoista kanta ja leikkaa marjat lohkoiksi.
2. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää joukkoon roseeviini ja liivatelehdet. Sekoita seosta varovasti lusikalla, kunnes liivakot ovt sulaneet nesteeseen.
3. Lisää kattilaan mansikat ja anna niiden imeä itseensä lientä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
4. Annostele marjat laseihin. Laita lasit hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Appelsiini-vaniljavaahto:
2 dl kermaa
100 g mascarponejuustoa
1/dl appelsiinimehua
2 rkl sokeria
yhden appelsiinin raastettu kuori

1. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa mascarpone, appelsiinimehu, sokeri ja appelsiininkuori keskenään.
2. Yhdistä vaahdot toisiinsa varovasti sekoittaen.

Annostele reilu nokare vaahtoa mansikoiden päälle ja tarjoile!

Juomaksi
valkoviiniä (laatuja aika monta eri, koska oli nyyttäriperiaate - ainakin Rieslingiä ja Petit Chablis'ta vieraat toivat)
snapsia pyrstöille
olutta
vettä
vichyä
jälkiruoan kanssa romanialaista Murfatlar Late Harvest Chardonnayta


Juomalauluja

Helan går!

Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.
Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!

Mörri-Möykyn pullo

Korpikuusen kannon alla
on Mörri-Möykyn kolo.
Siellä on piilo ja piilossa pullo, peikolla hilpeä olo.
Piti pau piti pau
pili pali pippan,
piisaako pullossa nestettä, Mörri-Möykky se pienet ottaa aina, kun ei ole estettä.

Täältä niitä löytyy lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti